Du är knäpp om du inte använder öppen källkod

//Du är knäpp om du inte använder öppen källkod

opensource

Linux-vd:n: ”Du är knäpp om du inte använder öppen källkod när du skapar nya tjänster”

Utvecklarnas kärlek till öppen källkod har tvingat programföretag efter programföretag att kapitulera. Faktum är att open source-rörelsen aldrig har varit starkare. Det säger Jim Zemlin, vd på The Linux Foundation.

(CS/ROM) Det är i år 25 år sedan 46-årige Linus Torvalds skapade Linux. Då kunde han knappast ana att hur Linuxkärnan och open source-rörelsen skulle utvecklas till att i dag dominera mjukvarumarknaden.

I dag är det miljontals utvecklare som arbetar med att ta fram produkter och tjänster med Linux som grund, och ständigt bidrar till utvecklingen av programkoden. Och faktum är att majoriteten av alla mobiltelefoner, finansiella system, molntjänster och nya företeelser som exempelvis självkörande bilar byggs på Linux och öppen källkod.

Läs också: Lackat på Windows 10? Här är 6 bra skäl att testa Linux

Torvalds chef, Jim Zemlin, var en av huvudtalarna när den amerikanska analysjätten Sas Institute samlade cirka 1100 kunder och partner på den årliga konferensen Analytics Experience i Rom. Sas Institute tillhör den stora gruppen mjukvaruleverantörer som den senaste tiden satsat på att utveckla öppna plattformar med öppen källkod som bas.

– Du är knäpp om du inte använder öppen källkod när du skapar nya tjänster och produkter, säger Jim Zemlin, vd på The Linux Foundation och fortsätter:

– Öppen källkod är helt klart den nya normen för mjukvaruutveckling. Företag som inte inser det kommer att dö.

Som bevis för sitt uttalande lyfter Zemlin fram följande statistik: Varje dag får Linuxkärnan 10 8000 nya rader med kod, 5 300 rader tas bort och 1 875 kodrader modifieras dagligen.

– Säg mig någon annan som kan matcha det, säger Jim Zemlin.

En av de stora utmaningarna för Linux har varit att få företag – och framförallt affärsfolket – att förstå att man kan bygga framgångsrika affärsmodeller genom att använda Linux och öppen källkod. Jim Zemlin har tidigare sagt att vändningen kom när Oracle och IBM öppet berättade att de stödjer Linux fullt ut och att Google valde att utveckla Android med Linux som bas. Sedan dess har exempelvis både Apple och Microsoft anslutit sig till skaran av supportrar av öppen källkod, och bidragit starkt till tillväxten de senaste åren.

– Om någon hade sagt till mig när jag startade här för 12 år sedan att Microsoft skulle släppa Dotnet som öppen källkod hade jag inte trott den personen. Men i dag är det så. Det visar sig att utvecklarnas val att hellre jobba med öppen källkod har varit helt avgörande för vår utveckling, säger Jim Zemlin.

Tillsammans med Linus Torvalds och Apaches skapare Brian Behlendorft är Jim Zemlin helt inriktad på att the Linux Foundation ska vara motorn för att vi kan bygga en bättre offentlig sektor, bättre företag och en bättre vardag för enskilda medborgare. Kort sagt göra världen bättre.

– Ett av våra mål är exempelvis att vi vill göra internet 100 procent säkert. I dag är cirka 50 procent av alla webbplatser säkra tack vare vårt arbete. Vi är övertygade om att vårt sätt att se på saker och ting är det rätta. Genom att förbättra för dig själv samtidigt som du förbättrar för andra har visat sig vara ett rätt sätt att bygga stabila, säkra och snabba system, säger Zemlin och fortsätter:

– 90 procent av alla aktiemarknader är byggda med öppen källkod. Det är en sektor där kostnaden inte är en stor fråga, utan säkerhet och stabilitet absolut viktigast.

Han berättar att en av de viktigaste uppgifter för honom är att driva arbetet med att få branscher utanför techsektorn att öppna upp sig och samarbeta med programutveckling.

– Låt mig ge ett exempel: Biltillverkarna slåss om att bygga den bästa användarupplevelsen i bilen. Men en jätte som Toyota slåss inte mot Volvo utan mot tillverkarna av läsplattor och mobiltelefoner. Enda sättet för Toyota och bilindustrin att vara den som levererar den bästa tekniken och upplevelsen i bilen är att jobba med öppen källkod och tillsammans med sina konkurrenter och techföretagen utveckla rätt mjukvara, säger Jim Zemlin.

Det är som sagt 25 år sedan Linux lanserades. Under de kommande 25 år har Jim Zemlin och många andra svårt att se att utvecklarna skulle sluta jobba med öppen källkod, tvärtom tror Zemlin att open source-rörelsen kommer att växa sig ännu starkare.

THE LINUX FOUNDATION
Grundat: 2000
Vd: Jim Zemlin.
Medlemmar: Hundratals olika företag. Bland de namnkunniga märks bland andra IBM, HPE, Amazon, Cisco, Facebook, Google, Microsoft, Intel, Oracle, Ebay och Red Hat.
Uppdrag: Linux Foundation driver och stödjer utvecklingen av Linuxkärnan. Skaparen Linus Torvalds är själv med och godkänner all ny källkod som skrivs.

Klippt från CS

2018-02-12T15:37:14+01:00 Open source|