Vad är WordPress?

/Vad är WordPress?

wordpress-logo-680x400WordPress är en plattform som du kan användas för att skapa hemsidor, blogg eller till och med mer avancerade applikationer. Det finns många liknande alternativ som kanske är mer avancerade men WordPress har ett antal stora fördelar. WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för privatperson som företag.

WordPress är störst

WordPress används av över 75 miljoner hemsidor och på 27 % av alla hemsidor vilket gör det till det största CMS (Content Management System) som finns 60%. Det används över hela världen och finns översatt till över 40 språk.

Företag, privatpersoner och organisationer använder och bidrar till dess ekosystem dagligen, t.ex. finns över 45000 plugin och 3900 teman tillgängliga via wordpress.org. sen finns det vidare en uppsjö med tredjeparts tillverkare av plugin och tema över hela jorden.

Flexibelt och utbyggbart

En av framgångsfaktorerna för WordPress och som gör det mycket flexibelt och utbyggnadsbart är separationen mellan design, funktionalitet och innehåll. Du kan lätt ändra utseende på din hemsida genom att byta eller modifiera ditt tema, lägga till ny funktionalitet genom att installera ett plugin och enkelt hantera innehåll utan att behöva påverka utseende eller funktionalitet.

Detta gör att utveckling kan göra kostnadseffektivt och säkert genom löpande uppdateringar.

Enkelt

Över 75 miljoner användare har insett hur enkelt det är att använda WordPress.

WP är rätt

Det är enkelt att öka funktionalitet med plugins/tillägg, enkelt att skriva text och lägga in bilder. Det är så enkelt att du kan sköta din webb själv.

Ekonomiskt

WP är gratis, du sparar pengar genom att inte köpa ett kommersiellt system.

Betala inte i onödan

Eftersom det är enkelt sparar du pengar på att ingen tekniker ska uppdatera din sida, det kan du göra snabbt själv.

Funktioner

WP är ett öppet system där alla bidrar och bygger små program

Allt finns

Vem som helst kan bidra och bygga små program, plugins/tillägg, för de funktioner man behöver och alla får ta del av dom. Många är gratis och några kostar en mindre summa.

Åtkomst

Har du internet, kan du sköta din webbsida

Överallt ifrån

Du kan uppdatera från vilken dator som helst. Det finns appar för Android och iPhone så du kan uppdatera från din platta eller telefon

Fortsätter utvecklas

Till sist vad som gör WordPress så intressant är inte endast vad det är idag, utan snarare hur det fortsätter att utvecklas. Användartalet och marknadsandelen av WordPress fortsätter att öka samtidigt som organisationen och processen för att vidareutveckla plattformen förbättras. Det pågår många intressanta förbättringsprojekt och man har förstått att WordPress inte endast är en plattform för hemsidor eller bloggar utan även en applikationsplattform på vilket man kan bygga många olika typer av lösningar på.

Eftersom WordPress används av miljontals användare världen över finns det mycket information om verktyget fritt tillgängligt på webben. Nästan oavsett vilket problem du har är svaret ofta bara en Googlesökning bort. Det finns dock ett par webbplatser som är värda att nämna utöver Google. Har du frågor eller vill utveckla dina kunskaper efter den här guiden är dessa värda ett besök:

WordPress.com

(sv.wordpress.com)

De som skapade WordPress har gjort verktyget tillgängligt på två sätt. Ett sätt är att ladda ned hela verktyget och installera det på sin egen webbplats, vilket också är den metod vi gått igenom i den här guiden. Ett annat är att utnyttja wordpress.com, en gratistjänst där du kan skapa en webbplats utan eget utrymme på ett webbhotell.

Om du skapar din webbplats via wordpress. com får du en adress av typen minsajt.

WordPress tar dessutom hand om att uppdatera dina verktyg efterhand som nya versioner av WordPress blir tillgängliga. Dock får din webbplats en del begränsningar i form av lagringsutrymme och annat, eftersom tjänsten är gratis. I vissa fall kan du välja att betala för att komma runt dessa begränsningar, men vill du ha full kontroll måste du installera WordPress på ditt eget webbhotell.

WordPress.com är nav för en del tjänster som man använder när man installerat WordPress på sitt webhotell. Exempelvis kräver vissa insticksmoduler som Akismet (se avsnittet Skydda dig mot spam med Akismet) att du har en så kallad APInyckel från wordpress.com, vilket du får genom att registrera dig där.

WordPress.com innehåller också omfattande dokumentation och diskussionsforum där du kan läsa om lösningar på olika problem eller be andra användare om hjälp.

WordPress.org

(http://wordpress.org/)

WordPress.org är huvudwebbplatsen för alla användare som vill ladda ned WordPress och installera verktyget på en egen server. Om du själv ska installera WordPress är det med andra ord här du ska börja.

WordPress.org innehåller dokumentation och hjälp i första hand för användare som har WordPress installerat på sitt webbhotell, det vill säga användare som du själv om du använt denna guide för att komma igång.

Utöver dokumentation och forum för användare hittar du här även mängder av insticksmoduler och teman för din webbplats.

WordPress Sverige

(wpsv.se)

WordPress Sverige är den officiella svenska webbplatsen för WordPressanvändare. Här hittar du den officiella svenskspråkiga versionen av WordPress. Dessutom finns här utförlig dokumentation på svenska och ett diskussionsforum liknande det på tidigare nämnda engelskspråkiga webbplatser.

2021-09-21T10:37:40+02:00