Viktiga skillnader mellan Windows och Linux

/Viktiga skillnader mellan Windows och Linux

Förord

Detta är en beskrivning av de viktigaste skillnaderna (och likheterna) mellan Linux och Windows. Den är kortfattad och översiktlig, med länkar för fördjupning.

Med ”Linux” menas ett helt system, med Linux-kärnan, GNU-program och andra användbara program. I officiella sammanhang brukar man skriva GNU/Linux om sådana system.

Det finns många Linux-distributioner, t.ex. Ubuntu, Mandriva, SUSE och Slackware. Den här texten är ganska generellt hållen och handlar inte om någon speciell distribution.

Om du har installerat en Linux-distribution och behöver hjälp, rekommenderar vi att du besöker den distributionens hjälpsidor och forum. Där finns den bästa sakkunskapen.

Operativsystem

WindowsandLinux_logo

Windows är ett operativsystem med ett grafiskt användargränssnitt.

Linux

En Linux-distribution är ett operativsystem, ofta med grafiskt användargränsnitt och med medföljande nyttoprogram.

Licens och Support

Windows

Windows är utvecklat av Microsoft och man måste betala en licens för att få använda Windows. De flesta som köper en dator får Windows förinstallerat och priset för licensen är inbakat i datorns pris.

Microsoft tillhandahåller support för Windows.

Linux

Linux är fri och öppen programvara. Till en början märker man kanske bara att programvaran inte kostar något, men det viktiga med fri och öppen programvara är att källkoden är tillgänglig för alla. Att vem som helst får kopiera och ändra i den, samt att man får dela med sig av den till andra. (Det är faktiskt tillåtet att ta betalt för fri och öppen programvara under vissa förhållanden. Om man vill. Men det är ovanligt.)

Linux är inget företag.

Linux är utvecklat av frivilliga över hela världen (enskilda personer, grupper och även en del företag). Det finns företag som ger support på Linux på kommersiella villkor. Det mest vanliga för privatpersoner är, att man får hjälp av andra Linux-användare i Linux-forum på Internet.

Distributioner/varianter

Windows

Windows finns i olika varianter. T.ex. XP Home, XP Professional, Vista Home Basic, Vista Home Premium, etc., med olika pris och innehåll.

Linux

Linux finns i många varianter eller smaker. De kallas ”distributioner”. Några kända distributioner är Ubuntu, Mandriva, Suse, Debian och Slackware. Det som skiljer distributionerna åt är, vilka program som följer med som standard, samt hur dessa program installeras. Det vill säga, vilken program- pakethanterare de olika distributionerna använder sig av. Principen är dock densamma.

Det finns hundratals distributioner. Många tycker det är svårt att välja. Ett sätt är att gå till distrowatch.com och välja någon av de tio vanligaste. Fortfarande svårt? Välj en av de fem vanligaste. Kan du ändå inte bestämma dig? Välj den översta.

linux_distros_2013

Man brukar ibland säga, att har du någon i bekantskapskretsen som redan kör någon av de mer populära distributionerna, då kan det vara en fördel att välja samma distribution som denne kör. Därmed har du viss hjälp nära till hands.

Du behöver faktiskt inte bestämma dig. Inte låsa in dig. Du kan prova flera distributioner. Det kostar ju inget och de vanligaste alternativen är relativt enkla att installera.

Länkar

Information, recensioner och nyheter om alla Linux-distributioner

 • http://distrowatch.com/ (Engelska, men vissa sidor är översatta till svenska. Högst upp på sidans översta, högra hörn, kan du själv välja mellan några språk. Däribland svenska).

 

Installation

Windows

De flesta som använder Windows har inte behövt installera det, eftersom det var förinstallerat i datorn. Annars installerar man Windows på ungefär samma sätt som Linux. En Windowsinstallation är oftast lite krångligare, jämfört med en Linuxinstallation.

Det finns ingen live-CD för Windows.

Linux

Det finns flera sätt att installera Linux.

Första steget kan vara att inte installera utan köra direkt från en CD eller ett USB-minne (en s.k. Live-CD). (Alla distributioner har inte Live-CD). Om du då gillar vad du ser, så kan du välja ett av tre sätt att installera det.

 • Installera Linux i en virtuell maskin som körs i Windows (t.ex VirtualBox eller VMware).
 • Installera Linux vid sidan av Windows i samma dator (s.k Dual Boot: välj operativsystem varje gång du startar din dator).
 • Installera bara Linux på datorn.

Hur installationen går till i detalj beror på vald distribution, men det brukar börja med att man sätter i en installations-CD i datorn och sedan följer instruktionerna på skärmen. Se respektive distributions sajt för detaljer.

Några få tillverkare säljer datorer med Linux förinstallerat. Då behöver man förstås heller inte installera själv.

Skrivbord

När du har startat datorn och loggat in, kommer du till en s.k. skrivbordsmiljö som har hand om bl.a. program-menyer och skrivbords-ikoner. Den kan skilja sig mellan Windows och Linux. Ytliga saker som bakgrundsbild och färger skiljer förstås, men i båda systemen går det lätt att ändra till något som du hellre vill ha.

Windows

Det finns i princip bara en skrivbordsmiljö. Den heter Windows (som resten av operativsystemet). Där finns t.ex. en ”Start”-meny i nedre vänstra hörnet.

Linux

Olika distributioner har olika skrivbordsmiljöer. De vanligaste är Gnome och KDE, men det finns dussintals. Det går att byta (eller att ha flera, alternativa) skrivbordsmiljöer i de flesta distributioner.

Det som heter ”Start”-meny i Windows brukar heta nåt annat. I Gnome heter den ”Program”. Beroende på skrivbordsmiljö kan program-menyn finnas antingen i övre vänstra hörnet, eller i nedre vänstra hörnet. Detta är också en ytlig skillnad som det är lätt att ändra på, om man så vill.

(Det finns Linux-distributioner som är gjorda för att bara användas i servrar. De saknar skrivbordsmiljö och är inget för nybörjare.)

Program

Nästa alla program du har använt dig av i Windows, görs med andra, likvärdiga, program i Linux. Vilka program som ersätter windowsprogram varierar mellan olika Linux-distributionen. Linuxprogrammen fungerar på ett likartat sätt, så det går ganska lätt att lära sig dem. Här följer några vanliga exempel:

Windows

 • Webbläsare: Interner Explorer (standard)
 • Epost: nån version av Outlook (standard)
 • Mediaspelare: Windows Media Player (standard)url
 • Ordbehandling: Microsoft Word
 • Kalkylblad: Microsoft Excel

Linux

 • Webbläsare: ofta Firefox, men kan också vara någon annan
 • Epost: ofta Evolution eller Thunderbird
 • Mediaspelare: finns många, men Rythmbox, Amarok, Totem och VLC är populära
 • Ordbehandling: ofta OpenOffice.org eller AbiWord
 • Kalkylblad: ofta OpenOffice.org eller Gnumeric

Är du inte nöjd med standard-programmet kan du alltid installera alternativa program. Där är det ingen skillnad mellan Windows och Linux.

Länkar

Sammanställning av alternativ till Windows-program i Linux

Program-meny

Förutom att programmen heter olika i Windows och Linux så är de också organiserade på olika sätt i Program-menyn.

Windows

Program är organiserade efter företagsnamn.

Linux

Program är organiserade efter kategori.

Medföljande program

Windows

När man har köpt eller installerat Windows på en dator, så följer det med ganska få program. Förutom program för att administrera operativsystemet, är det i stort sett enbart Internet Explorer, Notepad och Paint som finns med i installationen (plus reklamprogram från de som tillverkat datorn).

Linux

Med Linux brukar det följa med massor av fria program. Till alla vanliga Linux-distributioner inkluderas program för att: surfa på webben, läsa epost, skriva dokument, framställa kalkylblad, chatta, spela musik och film, samt diverse spel. Linux försöker leverera ett komplett utbud för vardagliga behov.

(Vissa Linux-distributioner är specialiserade för en viss bransch och har då fokus på program för den branschen, t.ex. Musix och UbuntuStudio för musik-produktion.)

Installera program

Windows

I Windows installerar man vanligtvis program och drivrutiner genom att köra ett installationsprogram (brukar heta SETUP.EXE).

Man söker efter programmen på Internet och laddar sedan ner SETUP.EXE från tillverkarens sajt. Innan man öppnar filen brukar man låta antivirus-programmet kolla den och när den installeras brukar man få välja var på hårddisken den ska installeras.

En del små Windows-program har inget installationsprogram. De laddas ner till valfri plats på hårddisken och installeras genom att man skapar en genväg till programmet i program-menyn.

Linux

I Linux installerar man huvudsakligen program i en pakethanterare, eller i ett installationsprogram som heter ”Lägg till/ta bort program”. De som har gjort Linux-distributionen i fråga, har ett förråd på Internet med tusentals program inom alla möjliga användningsområden. Dessa är tillgängliga via pakethanteraren och/eller i ”Lägg till/ta bort program”. Du kan söka via dem på programnamn eller nyckelord och sedan bocka för de program som visas och som du vill installera.

Om man har väldigt speciella behov kan det hända att programmet man vill installera inte finns i förråden. Då får man ladda ner paketet från tillverkaren. Paketet är en fil som slutar på .deb eller .rpm, beroende på Linux-distribution. Sen installerar man paketet genom att dubbelklicka det. (Om paketet är en fil som slutar med .tar.gz krävs några extra steg.)

Om programmet bara finns till Windows så finns ändå en god chans att det fungerar i Wine på Linux. Då installerar man det på samma sätt som i Windows: kör SETUP.EXE eller skapa en länk till programmet i Program-menyn.

Stöd för hårdvara/kringutrustning

Windows

När man köper datortillbehör i vanliga datorbutiker brukar de fungera direkt med Windows, eller så följer det med en skiva med drivrutiner till Windows (och Macintosh), att installera från.

Linux

Ofta, men inta alltid, fungerar utrustningen direkt i Linux. Möss och tangentbord funkar alltid, om de inte har en väldigt udda uppsättning knappar. Bildskärmar, USB-minnen och externa hårddiskar brukar inte heller vara något problem. En del skrivare och scanners fungerar direkt, en del kräver att man laddar ner drivrutiner och en del fungerar inte alls.

Om du är osäker finns sajter som listar vilka hårdvaror och utrustningar som fungerar till Linux.

Innan du köper en bärbar dator bör du t.ex. kolla att Linux stöder trådlöst nätverk i den datormodell som du har tänkt dig.

Länkar

Information om hårdvarustöd:

Virus och skadlig kod

Windows

I Windows måste man alltid installera ett antivirus-program och aktivera en brandvägg. Även när man gjort det finns en liten risk att oförsiktigt klickande på webbsidor och i e-post kan göra datorn infekterad.

Linux

I Linux behövs inget antivirus-program. Ändå finns det flera att välja mellan, i de flesta Linuxdistributioner. De behövs bara om man vill skydda eventuella Windows-datorer som är kopplade till Linux-datorn. Vanliga Linux-användare behöver inte tänka på det.

Det finns en inbyggd brandvägg i Linux som ger ett gott skydd för vanliga användare. Om du installerar nät-tjänster i din Linux-dator så kan du dock behöva tänka på att konfigurera brandväggen.

Ordlista

Mer läsning

Tips när man går från Windows till Linux

Mer utförligt om skillnaderna mellan Windows och Linux

En bok Ubuntu Pocket Guide and Reference som man kan ladda ner gratis

Svenska Linux-sajter

2018-02-12T15:37:16+01:00