Livet efter XP

/Livet efter XP
Livet efter XP 2020-08-25T07:08:51+02:00

Mint XP

XP

Nu har Microsoft upphört med stöd för Windows XP. Dags för många att köpa en ny dator. Men du behöver inte slänga din gamla pc. Installera Linux så får den nytt liv, och blir säkrare att surfa på.

Att Windows slutar ge support på sitt gamla system XP betyder inte att systemet slutar fungera nu. Det går att köra som förut ett tag till. Men utan säkerhetsuppdateringar blir datorn ett lätt offer för skadlig kod.
Är datorn ganska ny och du har pc-program i den som du är beroende av kan du betala för att uppgradera till Windows 7 eller 8.
Du kan läsa mer om det här på Microsofts sajt.
Är datorn äldre och de program du använder mest är till vanliga saker som surf, mejl, bildredigering och musiklyssning kan du satsa på Linux. Ett fritt operativsystem som du kan ladda ned gratis eller köpa på dvd för självkostnadspris.

Linux?

Linux Mint heter den Linuxvariant som är mest lik Windows. Det innehåller tillägg som Flashspelare och annat du förmodligen behöver. Du slipper ladda ned så mycket efteråt.

linux.se kan du läsa om det på svenska. På www.linuxmint.com kan du ladda ned systemet för att själv göra en skiva eller usb-pinne som du kan installera ifrån. Tycker du det är svårt går det att beställa en dvd med systemet från www.osdisc.com .
Senaste versionen heter Linux Mint 17.1 Rebecca. Välj 32 bit.

Hittat på

Även PC för Alla har uppmärksammat detta, här visar de hur man installerar Chrome OS på en äldre dator.