Skillnaden mellan Linux och BSD

/, Open source/Skillnaden mellan Linux och BSD

Skillnaden mellan Linux och BSD | Operativsystem med öppen källkod

Short Bytes: Linux och BSD är två familjer operativsystem med öppen källkod inspirerade av operativsystemet Unix. Flera saker skiljer de två åt som hårdvarustöd, utvecklingsfilosofi, etc. Dessutom är Linux mer populär än BSD.

När du börjar att komma ur ekosystemet Windows, så är det första du ser MacOS. Men, chansen är mindre att du ska välja det, främst på grund av prislappen. Letar du ytterligare, stöter du på Linux som stoltserar med sitt open source emblem. De flesta människor blandar ihop Linux som operativsystem och det har varit ett ämne för kontroverser under en lång tid. Således, en del människor kallar Linux operativsystem för GNU / Linux .

Snart börjar du inse skillnaderna i Linux ekosystem med många Linux-distributioner och deras derivat. Du tror nästan att Linux och dess familj är en företrädare för öppen källkod. Men det finns en mindre känd familj av operativsystem kallas BSD (Berkeley Software Distribution), som också räknas som ett av de stora namnen i öppen källkod.

freebsd-vs-linux

Skillnaden mellan Linux och BSD

Den största skillnaden mellan Linux och BSD är att Linux är en kärna, medan BSD är ett operativsystem (inkluderar även kärnan) som har hämtats från Unix operativsystem. Linux-kärnan används för att skapa en Linux-distribution efter installation av fler komponenter. Kombinera Linuxkärnan med GNU mjukvara och andra komponenter och du har Linux ”operativsystem.” I fallet med BSD, har skaparna skapat ett komplett operativsystem.

Läs mer: Vad är en Linux-distribution? Hur är alla dessa Linux distributioner annorlunda?

Både Linux och BSD familjer har maskotar. För Linux, är det Tux som är en pingvin. Det finns berättelser om hur Tux blev Linux maskot och hur han fick sitt namn.

BSD Daemon eller Beastie, en söt tecknad demon , är ansiktet av BSD familjen.

Valen i Linux och BSD

För Linux-användare, finns det ett oräkneligt antal distributioner tillgängliga. Alla dessa är derivat av vissa populära Linux-distributioner, som Debian, Gentoo, Red Hat, Slackware, etc. Utöver dessa finns många fristående Linux-distributioner som Solus, Puppy Linux, etc.

Själva BSD operativsystemet finns inte längre, men det används för att hänvisa befintliga familjer av BSD-derivat. Det nuvarande BSD ekosystemet kretsar kring tre primära operativsystem nämligen FreeBSD, OpenBSD, NetBSD; tillsammans med Dragonfly BSD och andra distributioner. Av dessa är FreeBSD det som vänder sig till vanliga användare och står för cirka 80% av BSD installationer.

Om du funderar på att BSD är ett mindre känt namn, MacOS (tidigare Mac OS X), operativsystemet som finns på Apples datorer, är också en stängd källkod och ättling till BSD familjen.

Där finns derivat av FreeBSD, NetBSD, etc., men deras antal är försvinnande lite i jämförelse med antal Linux-distributioner.

Program för Linux och BSD

Program för Linux levereras i form av förkompilerade binärpaket. Deb och RPM är de två viktigaste format som används för dessa paket som kan installeras med hjälp av pakethanterare som APT, yum, pacman, etc.

Historien är annorlunda i fallet med FreeBSD där portar används för att installera program på operativsystemet. Det finns för närvarande mer än 25.000 portar tillgängliga i FreeBSD’s port samling.

Till skillnad från paketen i Linux, innehåller dessa FreeBSD portningar källkoden som måste kompileras på datorn. Detta gör inte FreeBSD bekvämt för vanliga användaren. Men förkompilerade binärpaket – installeras med pkg – har börjat öka i antal.

BSD har en brist på tillämpningar. Dess utvecklare har försökt att kontrollera situationen genom att skapa Linux kompatibilitetspaket för att köra Linux-tillämpningar på BSD.

En sak att notera. Innan du börjar fundera på FreeBSD, kommer du att bli nöjd med att veta att det stöder också populära skrivbordsmiljöer såsom GNOME, KDE, etc och många andra program, som är tillgängliga för Linux.

UNIX koppling till Linux och BSD

Det är en vanlig uppfattning att de flesta operativsystem som finns i dagens värld är på något sätt relaterat med Unix. Unix var sluten källkod – ja, du såg rätt – ett operativsystem utvecklat vid Bell Labs (nu Nokia Bell Labs ) med hjälp av assembler. Senare skrevs stora delar i programmeringsspråket C vars enbokstavsnamn är omtalat.

BSD (ett stängt källkods OS) och dess derivat är direkta ättlingar till Unix. Till skillnad från sina förfäder, är FreeBSD, NetBSD, etc. öppen källkods operativsystem.

Linuxkärnan och distributionerna som är baserade på den, använder en annan hierarki. Linux (när det är taggat som ett OS) uppför sig likt UNIX och det är därför det kallas Unix-liknande operativsystem. Linux har ingen direkt koppling till Unix.

Linux-kärnan skapades av Linus Torvalds som fortfarande är en enmannaarmé och kontrollerar vad som går in och ut ur kärnan under dess utvecklingen.

Läs också: Skillnaden mellan freeware och öppen källkod

Linux och BSD hårdvarusupport

Öppen källkods operativsystem berövas ofta korrekt hårdvarustöd. Microsoft Windows och Apple MacOS är sådana som tar ledningen i detta lopp. Oavsett om det är den senaste processorerna eller kraftfulla grafikchip, går dessa proprietära operativsystem före Linux och BSD.

Om vi talar om de begränsade hårdvarugodsaker – i jämförelse med Windows – har Linux-baserade operativsystem med öppen källkod ett övertag, eftersom de har börjat att bevittna ett uppmjuknande från olika maskinvaruleverantörer. BSD är lämnat långt ner på listan och kan inte förvänta sig att något levereras till dem.

linux vs bsd

linux vs bsd

GPL och BSD-licens

En annan stor skillnaden mellan Linux och BSD är licenserna de skyddas med. Linux finns under Free Software Foundations GPL (GNU General Public License). Operativsystemen baserade på BSD är licensierade med ”the BSD License” (känd som FreeBSD License).

GPL främjar Richard Stallman tänkande att programmet ska göras gratis i mening av frihet, genom att göra den tillgänglig för alla. Det är därför GPL gör det obligatoriskt för en person att släppa källkoden till allmänheten om han/hon använder licensen.

BSD-licensen, å andra sidan, gör det inte obligatoriskt att lämna källkoden. Det är upp till skaparen om han/hon vill göra koden öppen källkod eller inte.

”Om det inte är trasigt, laga det inte.”

BSD tror på detta tänkande. Det är sällan att någon ultramodern funktion dyker på BSD innan det finns ett behov av den. Men vissa Linuxdistributioner, försöker inkludera de bästa och senaste funktionerna.

Det är också att anledningen till att BSD’s operativsystem anses tillförlitligt och stabilt.

Slutsats

Om jag talar om allmänheten, så är Linux mer synliga på deras datorer i jämförelse med FreeBSD. Det beror på att FreeBSD kräver att en användarna är mer tekniskt kunniga och Linux har bättre hårdvarustöd. En annan orsak kan vara större antal människor som stöder Linux i stället för BSD.

BSD är mer känd för sin tillförlitlighet och hittar sin plats på servrar och inbyggda system. Dessutom har BSD möjlighet att köra binärer avsedda för Linux, men inte det omvända.

Det är svårt att peka en av dessa två som bäst, eftersom båda har sina fördelar och nackdelar.

Tagit från Fossbytes

2018-02-12T15:37:14+01:00 Linux, Open source|