Site icon Thurn Data & System Konsult

Ut med ROT, in med ”RIT”

Ut med ROT, in med ”RIT” – nytt IT-avdrag på väg

Regeringen vill som bekant sänka ROT-avdraget. Samtidigt vill man med ett nytt avdrag höja it- och teknikkunskapen i Sverige hos grupper där den är relativt låg.
Kostnaden för hjälp med krånglande bredband, datorer och it-kunskap bör vara avdragsgill. Tanken är bland annat att hjälpa äldre att hantera it-samhällets utmaningar.

Förslaget ingår som en del i det betänkande som Digitaliseringskommissionen överlämnar idag, torsdag, till it-minister Mehmet Kaplan.

”Det finns i stor utsträckning en frustration bland människor. Man får inte bredbandet att fungera eller lyckas inte koppla ihop tv:n med internet på rätt sätt. Det finns mängder med tekniska problem som jag tror var och en känner igen”, säger Digitaliseringskommissionens ordförande, Jan Gulliksen, till DN.

Tanken är att baka in it-tjänster i avdrag för hushållsnära tjänster som rot- och rut-avdrag. Intresset för den här typen av tjänster bedöms också vara högre bland kvinnor.
En bakomliggande orsaken till förslaget är att marknaden inte har varit beredd att sådana tjänster eftersom marginalen har varit för låg.

Kommissionens prognos är att 830 000 personer skulle nyttja avdraget och att det ger 1 300 arbetstillfällen.

Regeringen har samtidigt meddelat att rot-avdraget ska sänkas från 50 till 30 procent, vilket gör att förslaget skulle kunna kosta 78 miljoner kronor per år om 635 500 personer utnyttjar avdraget.

Kommissionen föreslår också att man skapar digitala servicecenter i landets kommuner där it-ovana ska kunna använda offentliga digitala tjänster, enligt DN.

Exit mobile version