Snart ska enklare it-tjänster i hemmet omfattas av rut-avdrag. Förslaget som var en del av den migrationspolitiska överenskommelsen i höstas finns nu med i den vårändringsbudget som regeringen lade fram i dag.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Rut-avdrag i hemmet för IT tjänster

Rut-avdrag i hemmet för IT tjänster

It-tjänster har med jämna mellanrum varit uppe som kandidat för att omfattas av rut-avdraget – bland annat har det föreslagits av IT & Telekomföretagen och av Digitaliseringskommissionen.

Och nu blir det snart verklighet om inget oväntat inträffar och regeringens vårbudget stöter på patrull.

De tjänster som kommer att omfattas av det som inofficiellt kallas rit-avdraget, rut-avdraget för it-tjänster, är installation och reparation, underhåll av data- och informatonsteknisk utrustning, dataprogram och dataförbindelser och dessutom handledning och rådgivning i som är kopplat till det arbetet.

Läs också: Nu blir it-tjänster i hemmet en del av rut-avdraget – det är migrationspolitik

Allt under förutsättning att det utförs i hemmet och inte på en verkstad, rådgivningen får heller inte ske via telefon.

I regeringens förslag preciseras att det ska handla om sådan utrustning som persondatorer, läsplattor, tvapparater, smarta telefoner och spelkonsoler och även kringutrustning som skrivare och skannrar – däremot gäller det inte sådant i hemmet som styrs av olika it-lösningar, exempelvis smarta vitvaror, fjärrstyrda luftvärmepumpar eller uppkopplade larm.

Läs också: Gulliksens skatterabatt ska ge 1300 nya it-jobb

Rådgivningstjänsterna begränsas till enklare vägledning men om det börjar handla om att utbilda i programmering eller göra mer kundspecificerad ombyggnad av it-utrustningen eller avancerad anpassning av program så faller det utanför ramen.

De nya rut-avdragen ska gälla från 1 augusti i år.

Från computer sweden[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]