Av alla attacker i världen riktas 73 procent mot olika varianter av Microsoft Office. Det ställer kontorssviten i en egen kategori. Ingen annan applikation kommer i närheten.

Office står för 73 procent av alla attacker i världen

Är det någon applikation eller något program du ska undvika för att bli utsatt för cyberattacker så är det Microsoft Office i sina olika versioner och varianter. Så drastiskt kan man sammanfatta en rapport från Precise Security som gått igen vilka applikationer som ”genererade” flest attacker under tredje kvartalet i år. Office är helt enkelt i en klass för sig – ingen annan typ av applikation kommer ens i närheten. De flesta av attackerna mot Office kommer från USA, följt av Nederländerna och Tyskland.

 

Drar nytta av sårbarheter och buggar

Nästa grupp eller typ av applikationer är webbläsare, som får ta emot 13,5 procent av alla attacker. Siffran gäller alla de stora webbläsarna tillsammans. Efter Office och webbläsarna kommer i fallande ordning Android med nio procent av attackerna, Java med 2,4 procent, Adobe Flash står för 1,6 procent och pdf:er (Acrobat Reader) för 0,66 procent av attackerna. Dessa attacker drar alltså nytta av sårbarheter och buggar i respektive applikation.

”Många av dessa sårbarheter riktar in sig på privilegiehöjning inom de system, som operativsystem och andra populära applikationer, som infekterats [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][på andra sätt]” skriver Precise Security i sin rapport.

Av alla attacker kommer en stor majoritet, över 79 procent, från USA, följt av Nederländerna med drygt 15 procent, Tyskland står för lite över två procent och Frankrike för nästan två procent. Ryssland, som kommer sist i denna undersökning står för endast en dryg procent av alla attacker.

 

Döljer var attackerna kommer ifrån

Med tanke på att så mycket skrivs om attacker från länder som Kina, Ryssland, Iran och Nordkorea, kan det tyckas märkligt att statistiken pekar ut västländer som de största ”förövarna”. Då bör man hålla i minnet att angripare använder vpn-nätverk för att dölja var attackerna kommer från, för att komma så geografiskt nära måltavlorna som möjligt, och inte minst för att förvilla forensiker.

Eftersom de flesta analyser bygger på geolokalisering av ip-adresser, och spåren ofta slutar i ingången till ett vpn-nätverk, är det svårt att veta varifrån attackerna egentligen kommer. Med det sagt är det utan tvekan klarlagt att även USA är en mycket aktiv angripare.

Tagen från Techworld, läs här

Mer att läsa:
Nya Libreoffice 5.1 – gratis kontorspaket som får Microsoft att svettas
10 reasons you should use LibreOffice and not Microsoft Word[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]