Här är 6 bra skäl att testa Linux

linux windows

Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att testa Linux, menar PC World som listat sex bra anledningar. Räcker de för att övertyga dig om att lämna Apple eller Microsofts trygga famn?

1. Det är en välbekant syn
Microsoft har tagit ett steg bort från den traditionella desktopen i Windows 8 och 10, medan Linux-distributioner som Fedora och Linux Mint har hållit fast vid en mer klassisk pc-upplevelse.

Om du kommer på dig själv med att dagdrömma om Windows 7 eller XP framför din Windows 10-burk kanske det är dags att prova något av alternativen?

2. Det finns mjukvara och drivrutiner så du klarar dig
Gratisalternativ som bygger på öppen källkod har börjat bli riktigt bra. Office och Photoshop kan relativt smärtfritt bytas mot Linux-kompatibla alternativ som LibreOffice och Gimp. Lägg till VLC som mediaspelare så har du en stark trio.

Spelutbudet har dessutom skjutit i höjden tack vare tusentals titlar som konverterats i Valves storsatsning på det Linux-baserade operativsystemet Steam OS. Och i princip allt du sköter via webbläsaren fungerar förstås också lika bra på Linux som på Mac eller Windows.

Men än viktigare är att många av hårdvaruproblemen är lösta. De flesta datorer i handeln fungerar bra ihop med Linux, även om det finns några trista undantag.

3. Linux är gratis
Inte nog med att det är gratis att prova, du behöver inte lägga en dryg tusenlapp på en Windows-licens om du bygger din egen pc.

4. Linux är toppen för gamla datorer
Microsoft har för länge sedan övergivit Windows XP och Vista är på väg att fasas ut fullkomligt. Men om du har en gammal dator som inte riktigt klarar ett modernt operativsystem finns det gott om lättviktiga Linux-alternativ.

Med distributioner som Puppy Linux eller Lubuntu kan till och med de slöaste maskinerna få nytt liv. Dessutom är det operativsystem som lever, utvecklas och uppdateras – något man verkligen inte kan säga om XP.

5. Det är lätt att testa
Du behöver inte ens slänga Windows 10 i papperskorgen för att kunna prova Linux.
Hitta en distribution som verkar passande, installera den på ett usb-minne och starta datorn från det. Då får du se om det känns bekvämt, och om hårdvaran hänger med som den ska – utan att riskera din Windows-installation.

6. Du har tröttnat på Windows 10
Det här är kanske inte så mycket ett argument för Linux som ett argument mot Windows 10. Många irriterar sig på hur Microsoft hanterat sitt nya operativsystem.

För många började irritationen med Microsofts stundom fula tjatkampanj för att få användarna att uppgradera Windows 7 och 8.1. Men det finns gott om klagomål mot Windows 10 som operativsystem också.

En stridsfråga har varit hur Microsoft samlar in data om användaren, en annan hur annonser dykt upp i startmenyn. Hur Windows 10 hanterar uppdateringar – det går inte längre att välja vad du vill ha och inte – har också väckt irritation. Det är problem du slipper i Linux.

Majoriteten sitter förmodligen nöjda med Windows 10, men för de som ogillar Microsofts nya tilltag kan Linux vara den enklaste utvägen.

Från IDG