Tappat 40 miljoner användare på en månad

4 browsers

Microsofts kräftgång på webbläsarmarknaden fortsätter. Om trenden fortsätter sjunker marknadsandelen till under 25 procent innan årets slut.

Det har gått segt för Microsofts webbläsare på skrivbordet ett bra tag nu och tappet fortsätter. Enligt undersökningsföretaget Net Applications tappade Microsoft 40 miljoner användare enbart i oktober. Sedan början av året är tappet 331 miljoner användare.

Den sammantagna marknadsandelen för Microsofts webbläsare Internet Explorer (IE) och Edge var 28,4 procent i oktober. Det innebar en minskning på 2,3 procentenheter. Totalt rör det sig om cirka 466 miljoner användare i slutet av oktober.

Läs också: Mozilla drar igång helrenovering av Firefox – lovar supersnabb webbsurf

Det är tveksamt om det är till någon tröst för Microsoft, men i oktober var det inte Google som tog mest marknadsandelar med Chrome, vilket varit fallet tidigare, utan i stället Mozilla med Firefox. Den senare ökade med två nästan procentenheter, till 11,1 procent. Sammantaget med en ökning även under september har Firefox vunnit tillbaka nästan alla andelar som förlorats under det senaste året.

Under en längre tid har de flesta som dumpat Microsofts webbläsare gått över till Chrome. Men ökningstakten har avtagit för Chrome. I oktober ökade Chrome med endast 0,6 procentenheter. Den totala marknadsandelen för Chrome var 55 procent.

IE har tappat 20,2 procentenheter hittills under 2016 och det finns inga tecken på att minskningen ska avta. Om trenden från de senaste tolv månaderna fortsätter kommer IE och Edge tillsammans att ha en andel på under 25 procent i december och under 20 procent i mars, skriver IDG News.

Hittad på Techworld