Den nya versionen erbjuder bland annat utökat stöd för lagringstjänster och förbättrad kompatibilitet med Microsoft Office-dokument.

Gillar du program som baseras på öppen källkod har du säkerligen hört talas om Libreoffice, ett komplett kontorspaket som finns för gratis nerladdning till OS X, Windows och Linux.

Den första versionen av Libreoffice släpptes för sex år sedan och då var det i princip ingen skillnad gentemot Openoffice, som Libreoffice härstammar ifrån. Sedan dess har ett tusental utvecklare hjälpt till att förbättra programmet, vilket gör att det numera är ett av de bästa gratisalternativen till Microsoft Office.

Välj själv vilket eller vilka språk som ska användas

Totalt har Libreoffice fler än 100 miljoner användare runt om i världen och antalet stiger i rask takt med varje ny version som släpps.

En anledning till populariteten är att det är enkelt att lägga till valfritt språk. Vill du ha Libreoffice på exempelvis svenska, norska eller danska är det bara att ladda ner önskat språkpaket från den officiella webbsidan och installera det på din dator.

Fokus på användargränssnittet

Efter att ha städat upp koden i version 3 och lagt till funktioner i version 4 ligger fokus nu på att förbättra användargränssnittet, något som utvecklarna på Document Foundation onekligen har gjort ett bra jobb med.

I syfte att göra det enklare att komma åt de mest efterfrågade funktionerna har menyerna stuvats om i grunden. Till exempel har menyn Formatmallar lagts till i textredigeraren Writer, Blad i kalkylbladsprogrammet Calc och Presentationsbild i presentationsprogrammet Impress.

Läs mer i Pcforalla…