Windows har varit med i vårt liv en lång tid. Från skolans datalaboratorier till vår dator hemma där vi hade spelat spel, till varje granne som använder Windows sedan länge. Byte är aldrig lätt, särskilt när det mesta du äger är kompatibelt med Windows, inte Linux . Men det finns anledningar till varför du vill byta och det varför du är här, för att få reda på problemen, deras lösningar och mest troligt anledningar till varför du vill göra bytet.
Jag ska hjälpa dig på bästa sätt jag kan för att jag också fattat det beslutet, så jag vet vad som kan vara problem och deras lösningar.

Skäl att byta

Varför ska jag marknadsföra någonting för att få dig att byta? Här är de bästa anledningarna till att du vill byta till ett Linux-baserat operativsystem, som du redan vet men ändå vill att jag ska påminna dig om(Förmodligen).

  • Linux-baserat operativsystem är gratis. Ja! Helt gratis, ingen dold kostnad och inget shitty licensavtal som tvingar dig att inte distribuera eller ändra OS. Det är ditt och du är helt fri att ändra, dela den om du vill (GPL v2)
  • Inget som inte kan avinstalleras. Linux-baserade operativsystemet kommer aldrig att tvinga dig att använda eller ha någon speciell förinstallerad app. Vill du inte ha det? Avinstallera det. Enkelt!linux update manager
  • Du får välja dig vad du vill uppdatera / uppgradera eller inte. Ingen kommer någonsin att tvinga dig till uppdateringar och även om du vill stanna på gammal version får du regelbundet uppdateringar (LTS).
  • De flesta Windows-appar har ett alternativ. Det finns en trevlig community för att hjälpa dig på Linux-baserade problem. Ingen spionerar på dig. Det finns ingen rädsla för virus. Du kan fritt välja tema, välja appar, spela spel, lyssna på musik och video och alla andra uppgifter du gör i vardagen.

Berättade jag tillräckligt med skäl för dig. Nu till de förberedelser du måste göra för att byta, de finns här under.

Den Perfekta Distron

Du måste hitta distron som du skulle älska att byta till. Hitta den du tycker är lättast och lämpligast för din maskin och dina behov. Eftersom det finns många distros i världen, är här nedan några förslag. Ta dig tid och läs och fatta beslut. I mitt fall valde jag att köra med Linux Mint, eftersom det är lättast att byta till Cinnamon DE för en Windows nykomling (jag använder tema Windows 10 för att lättare anpassa mig).

linux mint customized distributioner

http://www.linuxandubuntu.com/home/reasons-why-you-should-replace-windows-with-linux-mint

http://www.linuxandubuntu.com/home/top-alternative-linux-distributions-to-windows-xp

Säkerhetskopiera saker

Du behöver säkerhetskopiera saker om något går fel. Använd Clonezilla eller någon annan alternativ programvara av ditt val för att ta en säkerhetskopia. Om du saknar lagringsutrymme fysiskt, gör det online i Gdrive, Dropbox, Foton eller något annat.

Bästa mjukvaran

Du kan stöta på olika problem medan du byter och som jag sa ovan är det aldrig enkelt att byta, men jag är här för att lösa detta problem lite. Låt mig peka ut de problem du kan möta och hur man löser dem.

Det första och mest uppenbara problemet är programvara. De mest kända Windows-programvara har många gånger inte Linux-support och det kan vara störande. Det finns dock många alternativ som du kan hitta och det bästa är att nästan alla är gratis.

gimp original

GIMP är svaret på ditt krav på Photoshop och det är LibreOffice till MS Office. Transmission är för Utorrent, så är Uget för IDM. Det finns många alternativ tillgängliga, det beror bara på vad du behöver. Men många kända appar finns även på plattformen, som VLC, Clementine, Gparted, Chrome, Steam och mycket mer.

Några bra diskussioner

Här är några av de goda diskussionerna på olika forum som hjälper dig att enkelt installera med Linux.

http://linuxmint.se/instruktioner/

https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=62&t=58700

https://askubuntu.com/questions/389228/what-default-windows-software-alternatives-does-ubuntu-have

https://askubuntu.com/questions/65083/what-kinds-of-desktop-environments-and-shells-are-available

http://www.linuxandubuntu.com/home/50-essential-linux-applications

De kommer säkert att hjälpa till att lösa din programvara och DE relaterade problem.

Skrivbordsmiljö [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][DE] att välja

Det är detta som alla är oroade över. En perfekt DE kan inte bara göra att din dator fungerar utan problem utan kommer också att underlätta din vardag. Det gör faktiskt att de flesta personer har svårt att välja, men vi på linuxandubuntu måste ta hand om detta också.

http://www.linuxandubuntu.com/home/5-best-linux-desktop-environments-with-pros-cons
http://www.linuxandubuntu.com/home/6-best-linux-desktop-environments-part-2

Men mitt förslag är, att om du har 1GB RAM eller mer och är helt ny på Linux, använd Cinnamon. Det anses vara den bästa DE för nya användare.

http://www.linuxandubuntu.com/home/cinnamon-desktop-the-best-desktop-environment-for-new-linux-user

Slutsats

Att det känns konstigt när du bytar är vanligt. Det är svårt första dagen eller kanske månader att vänja sig vid nya operativsystem, nya mönster och alla andra nya saker. Du behöver gott om tid att ställa saker tillrätta igen men det leder till stora fördelar på lång sikt. Att vara fri, säker och kraftfull, det finns nästan ingen typ av uppgift som Linux-baserade distros inte kan göra.

Allt du behöver göra, är att bestämma dig och byta. Om du vill byta men fortfarande har tvivel eller behöver hjälp om du fastnar någonstans, tveka inte att skriva en kommentar. Vi hjälper gärna till.

Fritt översatt från http://www.linuxandubuntu.com/home/switching-from-windows-to-linux

Läs också: Fyra saker en ny Linux användare bör veta[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]